• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Леди > 06/10 > Миючі засоби викликають астму?

Миючі засоби викликають астму?

10.06.2010 21:56 Здоров'я

altСпреї, якими господині користуються, наводячи порядок в домі, можуть бути небезпечні для здоров'я дихальної системи. Зокрема, засоби для чищення та миття звинувачують у тому, що вони сприяють розвитку астми.

Якщо більше одного разу на тиждень ви вдихаєте хімікати, що знаходяться в багатьох засобах для миття, ваші шанси на розвиток астми підвищаться на 20%, упевнені вчені з Іспанії. Деякі речовини можуть погіршити протікання наявних захворювань, а також викликати проблеми з диханням у людей, у яких раніше ніколи не було подібних скарг. "Якщо зв'язок миючих засобів з астмою буде доведено, профілактика захворювання стане більш успішною", - розповідає автор нової роботи, доктор Жан-Поль ЗОК (Jan-Paul Zock) з центру епідеміології навколишнього середовища в Барселоні.

На міжнародній конференції, присвяченій астмі, яка пройшла в Лондоні, він заявив: "Кількість людей, схильних до ризику, дуже велика. Це не тільки ті, хто стикається із засобами для миття по обов'язку служби, а й люди, які використовують їх вдома". Його робота показала, що прибиральники, двірники, домашні господарки та медсестри знаходяться в групі ризику розвитку астми.

Зіткнення з миючими засобами, що містять аміак, відбілювачами, розчинниками й вивідниками плям більше одного разу на тиждень пов'язано з 20% підвищенням ризику захворіти на астму.

Вченим поки невідомо, як саме хімічні речовини впливають на легені, приводячи до астми. Вони закликають провести більш детальні дослідження механізму впливу миючих засобів на здоров'я органів дихання, а також виявити речовини, найбільш шкідливі для організму людини.